fredag, maj 27, 2005

Rökning

En sak att skriva om är ju hur svårt det är att sluta röka precis som Fredrik Virtanen gör i Aftonbladet, problemet är ju att jag aldrig börjat röka.

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Skriv en blogg om hur svårt det är att börja och vilken tid det verkligen tar innan man blir beroende. Hur lång tid tar det egentligen innan man måste ta till John Silver utan filter.

19 juni, 2005 00:54  
Anonymous Anonym said...

Det var "sundsvallaren" förresten...

19 juni, 2005 00:54  
Anonymous Sture Snok said...

Var glad att du aldrig börjat! Själv läser jag just nu "Äntligen icke-rökare" av Allen Carr... allt för att sluta röka.

En otroligt intressant sak som jag läste häromdagen är ju att nikotin är den enda drogen man verkligen KÄMPAR för att bli beroende av. Det första blosset på en cigg man tar någonsin är F-N inte gott...

Så var glad att du aldrig börjat röka. KLOK man, du! :)

03 augusti, 2006 13:28  
Anonymous Anonym said...

Intressant läsning...kanske ska ta och läsa sluta röka boken.

Jag är en av 2 kvar som röker på mitt jobb. Häromdagen regnade, blaskvåt bara för att den j*la rökrutan ligger så långt iväg.

Sade till Chefen att det behövs paraply...jag kolla lite...det finns tydligen allt hittade detta:
Låneparaply.se

Jag undrar vad som kommer härnäst fast jag gillar idén...

21 mars, 2007 08:06  
Anonymous Anders i Urskogen said...

Rapport från ett rökstopp

Nu har jag varit rökfri i två månader. HURRA vad jag är bra. Nu kan jag också konstatera att en stor del av antirökpropagandan var lögn. Här är ett axplock av allt gott som skulle vederfaras mig bara jag slutade röka.

Efter 20 minuter går blodtryck och puls ner till normal nivå och blodkärlen vidgas. Temperaturen ökar i händer och fötter.
Icke. Jag fryser fortfarande om fötterna efter 2 månader. Händerna fryser jag inte om, men det gjorde jag inte före rökstoppet heller.

Efter åtta timmar minskar koldioxiden i blodet och syrehalten blir normal.
Kanske det, men inget som jag har märkt.

Efter två dygn börjar nervtrådarna sin återväxt och smak- och luktsinnet blir som vanligt igen
Efter två månader är luktsinnet SÄMRE än när jag rökte. Jag känner inte att mjölken är sur när jag luktar på den, men den smakade skit.

Efter två veckor till tre månader förbättras blodcirkulationen och lungkapaciteten så mycket att det känns lättare att promenera. Konditionen ökar med 15 procent. Huden får tillbaka en friskare färg.
Efter två månader har konditionen MINSKAT. Jag får anstränga mig betydligt för att hinna till bussen på 20 min, När jag rökte gick jag utan ansträngning på 17 min.
Enligt anhöriga har min hudfärg inte ändrats.

Efter en till elva månader börjar nästäppa, hosta och andningssvårigheter som beror på rökningen försvinna. Flimmerhåren nybildas i lungorna, vilket rensar dem och därmed minskar risken för infektion. Kroppens energi ökar och man blir mindre trött. Många sover bättre än tidigare.
Rökhostan försvann omgående när jag slutade röka, men i stället måste jag hela tiden harkla mig för att få upp slem som bildas, detta har nu hållit på i två månader.

Nästäppa har jag aldrig lidit av utom vid förkylningar, men nu är det ofta trögt att andas i näsan när jag ligger ner, vilket för med sig att jag ofta vaknar och är alldeles torr i munnen.

Kroppens energi ????? Vad är det? Mäts den i Kwh eller J. Är den lagrad kemiskt eller är det lägesenergin som har ökat ? Kanske måste man ta till Einsteins relativitetsteori för att förstå det hela. Eftersom jag har gått upp 12 kg sedan jag slutade röka och E=mc2 får vi följande uträkning.
E(J)=12 kg * 299 792 458 m/s ^2 = 1078506214484181168 J = 299585060000 Kwh ~ 300 Twh.

Efter en sådan uträkning blir man minsann inte mindre trött.

De här 12 kilona har också fört med sig att jag inte längre kan böja mig ner till golvet. Om jag tappar något är det bara att låta det ligga och köpa nytt. Om det ska fortsätta på det här viset med en viktökning på 6 kg per månad måste jag snart börja röka igen annars kommer benpiporna att gå genom fotsulorna.

Jag har alltså kommit fram till att antirökmaffian kör med falsk marknadsföring.
Det är vetenskapligt bevisat att man blir friskare om man slutar röka, säger besserwissrarna.

Bah säger jag. Bevisen består av diverse statistik. Med statistik kan man bevisa vad som helst. Så här t.ex.

År Andel rökare Sjukfrånvaro
1998 19,1 % 3,7 %
2000 18,9 % 4,9 %
2002 17,7 % 5,5 %

Denna statistik visar ju klart och tydligt att sjukfrånvaron ÖKAR om man slutar röka.

20 april, 2007 18:34  
Anonymous Anonym said...

Anders i urskogen... Väx upp. Du orkar inte gå till bussen nog snabbt för att du gått upp i vikt. Med dina argument så låter det som att det är bättre att röka än att inte röka. Gå till vilken läkare som helst och hör vad dom säger så kan dom berätta vad rökning leder till. Har du förgiftat kroppen i flera år så tar det tid innan kroppen återhämtar sig.

Att du gått upp i vikt beror på att du förmodligen äter mer godis och mat för att dämpa abstinensen efter giftet i ciggen inte på att du slutat röka.

Så sluta upp med dina löjliga argument som ligger på en tonårings nivå eller lägre. Men det är klart du har väl börjat tjuvröka igen och försöker döva ditt dåliga samvete p.g.a. detta och försöker innbilla dig att rökning inte är farligt.

07 mars, 2008 12:01  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home